Dr. Ioana Podina, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, a fost selectată de Secretariatul UNESCO pentru a face parte din Grupul Internațional de Experți însărcinat cu elaborarea proiectului de recomandare în domeniul eticii neurotehnologiilor.
Grupul, compus din 24 de experți, câte unul pentru fiecare țară reprezentată, a avut prima reuniune în cadrul săptămânii trecute, între 22 și 26 aprilie, la sediul UNESCO. În cadrul acestei întâlniri, Dr. Ioana Podina a fost aleasă vice-președintă, reprezentând grupul regional de țări, ce include și România, în cadrul biroului de lucru. Acest rol este in convergență cu angajamentul Universității din București față de promovarea standardelor etice în utilizarea tehnologiilor avansate.
Procesul de elaborare a recomandărilor include viitoare consultări globale, regionale și naționale desfășurate de UNESCO, destinate să asigure că toate punctele de vedere relevante sunt considerate într-un mod transparent și incluziv. Rezultatele acestor consultări vor contribui la textul final, care va fi negociat interguvernamental în cursul anului 2025, cu adoptarea recomandării prevăzută pentru noiembrie 2025, în cadrul celei de-a 43-a sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO.
Aici componenta grupului de experți din cele 24 de tari: https://www.unesco.org/en/ethics-neurotech/expert-group