Consiliere Școlară și Dezvoltarea Carierei

Domeniul Științele Educației 

Masteratul de Consiliere Școlară și Dezvoltarea Carierei

Pagina programului pe site-ul: fpse.unibuc.ro

 

Consiliere Școlară și Dezvoltarea Carierei (MCȘDC)

Descriere generală

Misiunea acestui program de masterat este de a forma consilieri școlari și universitari pentru învățământul preuniversitar și universitar și consilieri în carieră pentru organizații și practică privată. Programul formează și dezvoltă, viitorilor și actualilor profesioniști-practicieni în consiliere, abilitățile de suport în dezvoltarea echilibrată a personalității copiilor, elevilor și studenților, în pregătirea lor pentru alegerea carierei și creșterea eficienței procesului educațional, precum și în dezvoltarea carierei adulților (angajați și neangajați), proces care să contribuie, în cadrul unei ecuații personale, la starea de bine și la creșterea performanței în învățare și muncă. Acesta urmărește, în același timp, extinderea expertizei profesionale a managerilor educaționali și a profesorilor, prin dezvoltarea competențelor lor de consiliere și consultanță educațională și în carieră și consolidarea expertizei specialiștilor în resurse umane și în managementul resurselor umane printr-o formare în domeniul consilierii, orientării și consultanței în carieră.

Programul, în concepția lui actuală, este aliniat standardelor europene de competență pentru pregătirea academică (NICE, 2016) și standardelor profesionale internaționale (CACREP, 2016).

Cine poate fi interesat

Absolvenți de licență, practicieni în consiliere cu studii de licență, practicieni în educație: profesori, profesori diriginți, directori de școală, practicieni în domeniul resurselor umane și în managementul resurselor umane

Admitere

Admiterea se realizează pe baza unui interviu din tematică și a mediei de licență. Pentru mai multe informații, accesați dați click aici.

Cursuri

Pentru detalii accesați planul de învățământ de pe pagina principală de admitere la programul de masterat.

Profesori

Conf. univ. dr. Cosmina Mironov, Prof. univ. dr. Gheorghe Tomșa, Prof. univ. dr. Ecaterina Vrăsmaș, Prof. univ. dr. Ioan Neacșu, Prof. dr. Nicolae Mitrofan, Conf. univ. dr. Mariana Popa, Prof. univ. dr. Elena Stănculescu, Conf. univ. dr. Mugur Ciumăgeanu, Conf. univ. dr. Andreea Szilagyi, Lect. univ. dr. Almășan Beatrice

Parteneri și prieteni ai programului

Parteneri

·         CMBRAE (Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala) www.cmbrae.ro

·         Centrul de învățare al Universității din București - Laboratorul de Consiliere școlară și în carieră

Prieteni

·         Rețeua Europeană NICE – Network for Innovation in Career Guidance & Counselling in Europe - http://www.nice-network.eu/

·         ISE, Lab de Consiliere și Management educațional (MEN) - http://www.ise.ro/echipa și Euroguidance România -http://www.euroguidance.ise.ro/

·         Asociația Consilierilor din România (ACROM) http://www.acrom.org.ro/

·         Platforma PeMeserie: http://www.pemeserie.ro/

Perspective în carieră

Consilier școlar în unitățile școlare; consilier academic și în carieră în universități; consilier și consultant în carieră în organizații și practică privată; referent resurse umane, cu responsabilități în domeniul recrutării și dezvoltării profesionale a personalului; referent, consilier pentru ocuparea forței de muncă în A.N.O.F.M. și A.J.O.F.M.

Ce spun absolvenții noștri?

Masterul de Consiliere Școlară și Dezvoltarea Carierei a fost definitoriu pentru cariera mea, deoarece mi-a deschis orizonturile către domeniul consilierii în carieră în care activez din 2011. Conceptele teoretice împletite cu cele practice, sesiunile interactive, varietatea proiectelor și profesioniștii întâlniți la acest master m-au ajutat sa înțeleg domeniul consilierii și să pun bazele profesiei mele. Recomand acest program de master tuturor celor își doresc să își dezvolte competențele în domeniul profesiilor de sprijin, al consilierii si resurselor umane.

Mirela Toma, Promoția 2011

Inițiator www.PentruConsilieri.ro & www.PentruCariera.ro | Senior Recruitment Consultant, HAYS Romania

     

           Așa cum reiese din denumirea sa, în cadrul acestui program masteral te abilitezi în două tipuri de consiliere: consiliere școlară și consiliere în carieră. Pentru oricine lucrează cu copii de orice vârstă, acest masterat îți îmbogățește cunoștințele și abilitățile de a-i înțelege mai bine pe cei mici și a ști cum este cel mai bine să-i însoțești în procesul lor de dezvoltare personală și a carierei educaționale și profesionale. În egală măsură, înveți și să dezvolți o relație de consiliere cu adulții care au nevoie de orientare în carieră. Pe parcursul acestui masterat, am învățat foarte multe din practica în consiliere - lucru care m-a pregătit cu adevărat spre a deveni practician profesionist în domeniu. În același timp, mi-a dat și bazele teoretice pentru a înțelege de ce se lucrează cu aceste tehnici. M-am simțit inspirată de mulți dintre profesorii mei - de profesionalismul și dedicația lor pentru de a ne dezvolta în practica serviciilor de suport în aria consilierii. Structura masteratului este foarte bună și aș încuraja pe cei interesați să studieze lista de cursuri. Entuziasmul cu care am început acest masterat s-a transformat acum în entuziasm pentru aplicarea celor învățate în cariera mea.  

Catinca Florescu, promoția 2020

Consilierea școlară și dezvoltarea carierei este un program de studii masterale pentru cei care își doresc să vină în sprijinul celor care au nevoie de orientare, însoțire - ghidare și clarificare a situațiilor prin care trec. Consider această carieră o misiune de viață, care trebuie tratată cu multă implicare, dăruire și seriozitate.

În cei doi ani de masterat, am avut parte de adevărați profesioniști, care sunt mai mult de atât, sunt umani, calzi, deschiși și adevărate exemple și surse de îmbogățire și dezvoltare permanentă. Cursurile și practica, realizate pe parcursul celor doi ani, ne-au oferit posibilitatea de a descoperi multitudinea de fațete pe care le are consilierea, astfel încât să putem delimita cât mai bine care este rolul consilierului și direcțiile pe care acesta poate acționa.

 Lucia Negru, promoția 2020

Mesajul directorului de program

Consiliere școlară și dezvoltarea carierei

Este primul program de masterat în domeniul consilierii școlare și în carieră din România, aflat în al 25-lea an de implementare! Am pregătit intrarea programului într-o nouă fază de dezvoltare, cu o nouă abordare, cu o echipă extinsă de specialiști, aliniată standardelor europene de competență pentru pregătirea academică în domeniul consilierii și orientării în carieră (NICE, 2016) și standardelor profesionale internaționale (CACREP, 2016).

Nu a fost și nu este simplu, dar ne plac provocările, le generăm și le dăm curs împreună, colegi – profesioniști, titulari, colaboratori externi reputați și parteneri de practică și masteranzi – practicieni deja sau specialiști în devenire, pentru o dezvoltare autentică a abilităților de consiliere și a însuși domeniului de practică și pregătire profesională. Domeniul consilierii se transformă în România, odată cu diversificarea, expandarea și conștientizarea largă a nevoilor de consiliere și se reinventează și cu contribuția generațiilor noastre de absolvenți. Este o responsabilitate importantă, pe care o co-asumăm cu mult curaj și profesionalism, la nivelul comunității noastre lărgite de învățare și de practică.

            Conf. dr. Cosmina Mironov, director de program


Avem de lucru în consiliere – într-un mod profesionist – cu toate vârstele, în diverse realități și pentru toată viața! Hai și tu cu noi!

Persoană de contact

Director program, Conf. univ. dr. Cosmina MIRONOV

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Ultima modificare Marți, 30 Iunie 2020 13:13
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
înapoi la partea de sus

Autentificare

Autentificare pentru membrii comunității academice.