25 Noi

Workshop “Psihopatologia” adultului, 23 noiembrie, Facultatea de Psihologie și Științele Educației

Workshop “Psihopatologia” adultului, 23 noiembrie, Facultatea de Psihologie și Științele Educației

Robert Mellon6

Pe 23 noiembrie a avut loc la Facultatea de Psihologie și Științele Educației workshop-ul de analiză aplicată a comportamentului “Psihopatologia” adultului, susținut de Robert Mellon, Ph.D, BCBA, profesor de psihologie clinică și Director al Laboratorului de psihologie comportamentală experimentală și aplicată, Universitatea Panteion, din Atena. Workshop-ul, organizat de către Departamentul de Psihopedagogie Specială a Facultății de Psihologie și Științele Educației și Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată s-a bucurat de o participare numeroasă, practicieni din domeniul analizei aplicate a comportamentului și practicieni din domeniul terapiei cognitiv-comportamentale fiind printre cei interesați de acest eveniment, dar și studenți și profesioniști din domenii conexe.

Robert Mellon9

Participanții la atelier au avut ocazia să învețe cum o analiză cuprinzătoare a efectelor pedepsei îi poate ajuta să identifice contingenţe subtile de întărire care mențin frecvența apariției modelelor de comportament „psihopatologic”, în ciuda faptului că aceste acte sunt ele însele pedepsite – prin cenzură socială, ridiculizare, respingere, pierderea oportunităților și a resurselor.
Au fost analizate exemple concrete de lanțuri operante în care formele pedepsite ale comportamentului operant au putut fi menținute deoarece acestea elimină stimulii și mai periculoși generați de acte plăcute care sunt, şi ele, pedepsite. Acest proces complex este observat la gamă foarte largă de „simptome” ale diferitelor „tulburări” stabilite în urma diagnosticului, de la ruminarea depresivă la percepția de sine distorsionată până la ideația paranoidă. Eforturile interpretative s-au concentrat asupra analizei gândirii și percepției disfuncționale, a comportamentului personal observabil, care este în mod special susceptibil la întărirea accidentală sub forma terminării stimulilor auto-provocați asociați cu pedeapsa.

Robert Mellon 1

Robert Mellon2

Robert Mellon3

Robert Mellon4

Robert Mellon7

Robert Mellon8

 

 

Citeşte mai departe ...

Autentificare

Autentificare pentru membrii comunității academice.