12 Noi

Proiectul A New Way for New Talents in Teaching la final

Proiectul A New Way for New Talents in Teaching la final

Marți, 6 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a lui Wendy Kopp, Co-fondator și CEO Teach for All, a avut loc aniversarea a 5 ani de activitate Teach for Romania, în cadrul conferinței Educația rescrie povestea.

a

Evenimentul a marcat și încheierea proiectului A New Way for New Talents in Teaching (NEWTT), un proiect co-finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+, Axa de acțiune 3 pentru politici experimentale în domeniul educației, și susținut de un consorțiu de 15 parteneri (instituții guvernamentale, universități, organizații de educație non-guvernamentale din 6 țări membre ale Uniunii Europene), actori cheie pentru crearea, implementarea și împărtășirea practicilor inovative de recrutare, formare, calificare și retenție a profesorilor.

b

România este una dintre cele 5 țări care au implementat programul pilot, fiind reprezentată în proiect de Universitatea din București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale.

Programul a oferit FPSE un context favorabil de soluționare a uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de formare a profesorilor, prin propunerea unei noi rute de profesionalizare pentru cadrele didactice deja încadrate în instituții de învățământ primar și preșcolar, dar considerate a fi necalificate (fără formare inițială de specialitate). Din această perspectivă, programul de conversie profesională în Pedagogia învățământului primar și preșcolar, conceput și derulat de FPSE, s-a dezvoltat în relaţie directă cu nevoile de profesionalizare identificate, cu rolurile şi competenţele specifice care definesc activitatea specialiştilor în științele educației pentru palierele vizate, conform profilului de calificare de la nivel național. Mai mult, programul și-a propus o focalizare specială pe tema claselor dificile și a comunităților defavorizate, provocări actuale în educație, prin cursuri și teme specifice, precum: managementul claselor dificile, curriculum individualizat si personalizat, strategii de instruire diferențiate și instruire remedială, educație interculturală.

c

Merită subliniat faptul că influența acestui program de formare a fost una impresionantă în cadrul organizației Teach for Romania: toți cei 14 absolvenți Teach din generația 3 (generația NEWTT) continuă activitatea la catedră, ca profesori pentru învățământul primar și preșcolar, după finalizarea parcursului de conversie profesională.
Prezentarea rezultatelor proiectului, susținută de conf. univ.dr. Cosmina Mironov (manager proiect NEWTT România), precum și intervențiile conf.univ.dr. Anca Popovici și lect.univ.dr. Anca Petrescu, membri ai echipei de implementare la nivelul FPSE, au accentuat beneficiile pe termen mediu și lung ale programului, deschizând noi căi de dialog și reflecție în privința unor astfel de inițiative cu impact durabil asupra dezvoltării profesionale a personalului didactic.

Citeşte mai departe ...

Autentificare

Autentificare pentru membrii comunității academice.