Studenți

Informații utile

Cazare 2017-2018

Burse studențești 2017-2018

Decontări. Gratuități.

Fiind student, ai parte de gratuități și decontări. În continuare, îți prezentăm câteva dintre ele.

Decontări RATB

Pentru că ești student, abonamentul RATB este practic gratis. Pentru a deține un abonament RATB este nevoie să ai un card RATB. Pentru emiterea acestui card trebuie să te prezinți la un ghișeu pentru încărcarea și emiterea cardurilor RATB (nu toate ghișeele RATB emit abonamente reduse pentru studenți), cu legitimația și carnetul de student vizate pe anul universitar curent, plus cartea de identitate. Totuși, pentru că durează ceva timp până să primești carnetul de student și legitimația, este permis în primele săptămâni ale lunii octombrie să te prezinți cu o adeverință semnată și ștampilată de facultate din care să reiasă că ești student. (Acest lucru este posibil doar la începutul anului universitar și depinde foate mult de ghișeul la care mergi.) Vei deține așadar un card RATB pe care îl vei putea încărca atunci când ai nevoie.

Cum se decontează abonamentul?

Ca student, beneficiezi de reducere 50% din prețul abonamentului RATB. De exemplu, un abonament pe toate liniile pentru un student costă doar 25 de lei. Această sumă este apoi decontată de facultate, pe baza chitanței ștampilate pe care o primești atunci când îți încarci cardul și a unei foto-copii după abonament. Așadar, atunci când îți încarci cardul, asigură-te că bonul fiscal este ștampilat pentru a putea mai apoi să decontezi abonamentul.

Unde se decontează abonamentul?

La avizier se va afișa o listă cu zilele și intervalele orare în care poți merge să îți decontezi abonamentul. Abonamentul se decontează pe luna precedentă. Pentru evitarea aglomerației, există o regulă nescrisă:  șeful grupei sau un reprezentant al grupei este cel care merge cu toate abonamentele colegilor din grupă și le decontează. Nu este însă obligatoriu să se întâmple exact așa – poți merge chiar tu să îți decontezi abonamentul.

Tichete de călătorii CFR

Ca student beneficiezi de reducere și când vine vorba de CFR. La începutul anului I vei primi o legitimație de transport și în fiecare an vei primi un carnet cu 24 de cupoane de reducere de 50% pentru călătoriile CFR, pentru trenurile accelerat și rapid, valabil până la sfârșitul anului calendaristic. Legitimația de călătorie și carnetul de cupoane se ridică de la secretariat, de către șeful grupei.

Pentru achiziționarea unui bilet redus la un tren personal nu vei avea nevoie decât de legitimația de călătorie, însă pentru achiziționarea unui bilet redus la un tren rapid sau accelerat vei avea nevoie atât de legitimația de călătorie, cât și de carnetul de cupoane.

Ce se întâmplă dacă rămâi fără cupoane? Ei bine, tu trebuie să te gândești cum să administrezi cât mai bine cele 24 de cupoane. Dacă ai rămas fără cupoane, beneficiezi totuși de o reducere, nu la fel de mare (50% din costul unei călătorii cu un tren personal), pe baza legitimației.

Pentru mai multe informații legate de prețul unui bilet cu legitimația de călătorie sau cu carnetul de cupoane, consultă site-ul http://www.cfr.ro/.

Asistență medicală

Dispensarul Universităţii din Bucureşti, cu sediul în Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36 -46, Sect. 5 (în incinta căminului Kogălniceanu), pune la dispoziţia studenţilor cabinete de medicină generală şi de stomatologie. Studenţii beneficiază de consultaţii și de tratamente stomatologice gratuite – pe baza carnetului de student.  
De asemenea, numeroase centre medicale oferă reduceri între 10% şi 20% studenţilor pe baza carnetului de student, aşa că este bine să te informezi cu privire la reducerile oferite înainte de a te programa pentru investigaţii medicale.

Ce acte sunt necesare pentru a fi luat în evidenţă de dispensarul universităţii? Simplu, mergi la unul din cabinete cu carnetul de student vizat pe anul în curs şi cartea de identitate, după care medicul va face o fişă ce va fi păstrată în baza de date.

Dacă mergeţi la cabinetul stomatologic, trebuie să ştiţi următoarele lucruri:

  1. Studenţii beneficiază de tratamente stomatologice gratuite.
  2. Studenţii se vor prezenta cu: carnet de student vizat pe anul în curs; pahar de unică folosinţă; şerveţel.
  3. Urgenţele se vor efectua de către ambele cabinete, indiferent de facultăţile arondate.
  4. Urgenţă: durere intensă continuă; edem (umflătură).
  5. Studenţii fără urgenţă se vor programa la medicul la care sunt arondaţi.

(Selecţie din Ghidul Studentului realizat de studentii FPSE)

Ultima modificare Luni, 12 Martie 2018 14:15
înapoi la partea de sus

Autentificare

Autentificare pentru membrii comunității academice.